سؤالات فصل پنجم درس علوم زيستي پايه اول

1.          غذا چيست ؟

2.          فايده غذا براي ما چيست ؟

3.          غذاي گياهان در اصل چيست ؟

4.          غذا و عادت هاي غذايي در نقاط مختلف جهان به چه عواملي بستگي دارد ؟

5.          غذاي مابايد شامل چه مواد و تركيباتي باشد ؟

6.          در رابطه با هيدرات هاي كربن پاسخ دهيد :

a)   نقش اصلي آنها در بدن ما چيست ؟

b)   هريك از قند هاي زير در چه منبع غذايي يافت مي شوند ؟

                                  I.    گلوكز

                               II.    فروكتوز

                             III.    لاكتوز

                              IV.    ساكارز

                                 V.    نشاسته

                              VI.    سلولز

c)    پختن مواد گياهي نشاسته دار چه تاثيري بر روي آنها دارد ؟

d)   چرا جويدن بافت هاي گياهي نارس سخت است ؟

e)   پختن و يا رسيدن ميوه ها چه تاثيري بر روي آنها دارد ؟

f)     چرا ما نمي توانيم از سلولز به عنوان غذاي انرژيزا استفاده كنيم ؟

g)   رشته هاي سلولزي موجود در غذا چه نام دارند ؟

h)   فايده الياف موجود در غذاهاي گياهي براي بدن ما چيست ؟

7.          در رابطه با چربي ها به سؤالات زير پاسخ دهيد :

a)   الف ) نقش ها اين مواد در بدن ما كدامند ؟

b)   گروه هاي اصلي چربي ها كدامند ؟

c)    چربي هاي گياهي و جانوري را با همديگر مقايسه كنيد .

d)   كلسترول چيست ؟ آيا خوردن آن براي بدن ما مضر است ؟ توضيح دهيد .

e)   چرا پزشكان خورد چربيهاي گياهيرا به جاي چربي هاي جانوري توصيه مي كنند ؟

8.          در رابطه با پروتئين ها توضيح دهيد :

a)   در چه غذاهايي وجود دارند ؟

b)   نقش آنها دربدن ما چيست ؟

c)    كمبود آن باعث چه عوارضي مي شود ؟

d)   كواشيوركور چيست ؟ و علائم آن كدامند ؟

e)   اسيد هاي آمينه چيستند ؟ و انواع آن كدامند ؟

f)     اسيد هاي آمينه اساسي را تعريف كنيد .

g)   از نظر پروتئين چه نوع غذايي ارزش بيشتري دارد ؟

9.          چرا با اينكه ميزان پروتئين سويا ( گوشت گياهي ) بالاتر ازمثلا گوشت گوسفند است ولي ارزش غذايي آن از گوشت گوسفند پائينتر است ؟

10.      منابع آب براي بدن ما كدامند ؟

11.      فايده دانستن اينكه در چه غذايي چه موادي وجود دارد چيست ؟

12.      جدول زير را كامل كنيد .

ماده معدني

در چه غذايي وجود دارد ؟

نقش آن در بدن چيست؟

ضرر استفاده بيش از حد آن چيست ؟

سديم

 

 

 

كلسيم

 

 

 

آهن

 

 

 

يد

 

 

 

13.      در رابطه با بيماري هاي تغذيه اي جدول زير را كامل كنيد .

نام بيماري

علت

عوارض و نشانه ها

نحوه درمان

كم خوني (آنمي )

 

 

 

راشي تيسم

 

 

 

گواتر

 

 

 

كرتينيسم

 

 

 

فشار خون بالا

 

 

 

14.      تيروكسين چيست ؟ توضيح دهيد .

15.      ويتامينها بر چه اساس دسته بندي مي شوند ؟

16.      دو گروه اصلي ويتامين ها را نام ببريد و اعضاي هر كدام را مشخص كنيد .

17.      جدول زير را كامل كنيد :

نام ويتامين

منبع غذايي

از گروه

نقش آن در بدن

عوارض و نشانه هاي كمبود

عوارض مصرف بيش از حد

ويتامين A

 

 

 

 

 

ويتامين B1

 

 

 

 

 

ويتامين B2

 

 

 

 

 

ويتامينC

 

 

 

 

 

ويتامين D

 

 

 

 

 

نياسين

 

 

 

 

 

18.      در رابطه با بيماري هاي زير جدول را كامل كنيد :

نام بيماري

دليل ايجاد

نشانه ها

نحوه درمان

شب كوري

 

 

 

گزروفتالمي

 

 

 

پلاگر

 

 

 

بري بري

 

 

 

اسكوروي

 

 

 

19.      خوردن هويج چه فايده اي براي بدن ما دارد ؟ دقيقاً توضيح دهيد .

20.      هر يك از اصطلاحات زير مربوط به كدام ويتامين است ؟

a)   رتينول

b)   كلسيفرول

c)    اسيدنيكوتينيك

d)   اسيد آسكوربيك

e)   تيامين

f)     ريبوفلاوين

21.      به چه كسي گياهخوار گفته مي شود ؟

22.      تغذيه يك انسان گياهخوار بايد چگونه باشد ؟

23.      از افزودني هاي غذايي به چه منظور هايي استفاده مي شود ؟ توضيح دهيد .

24.      از هر يك از افزودني هاي غذايي گلوتامات مونو سديم و سيكلامات ها به چه منظور استفاده مي شود ؟ و ضرر استفاده از آنها چيست ؟

25.      چرا امروزه استفاده از افزودني هاي غذايي شيميايي و صنعتي طرفداران چنداني ندارد ؟

26.      سوء تغذيه چيست ؟ چه افرادي بيشتر در معرض سوء تغذيه هستند ؟ چرا ؟

 

 

فصل پنجم  ( سؤالها به ترتیب صفحات کتاب نوشته شده است)

غذا نياز ما را به……….و ………تامين مي‌كند.

نقش ماده وانرژی در بدن چیست؟

گیاهان انرژی مورد نیاز خود را ازچه راهی به دست می آورند؟

غذای گیاهان چیست؟

غذایی که ما می خوریم باید شامل چه موادی باشد؟

نقش قندها در بدن به عنوان ماده غذایی چیست؟ چند مثال برای آنها ذکر کنید؟

قند ميوه و قند شيرچیست؟

قند موجود در شكر چه نام دارد؟

ساکارز در چه بخشی از چغندر قند ونیشکر ذخیره می شود؟

چند ماده غذایی حاوی نشاسته نام برده و نقش نشاسته را بعنوان ماده غذایی بنویسید.

نشاسته به چه صورت در گیاه ذخیره می شود؟                        

آميلوپلاست چيست؟

چرا گوارش مولكول نشاسته پس از پخته شدن سيب‌زميني آسانتر است؟

جنس دیواره سلولی گیاهان چیست؟

چرا جویدن بافتهای گیاهی نارس سخت است؟ رسیدن میوه ها و پختن سبزیجات چه اثری بر  این بافتها دارد؟

چرا از انرژی سلولز در بدن ما استفاده نمی شود؟

فوايد استفاده از غذاهاي داراي سلولز چيست؟

وجود سلولز در غذاها به مقدار مناسب لازم مي‌باشد. علت را بنويسيد؟

الياف را تعريف كنيد؟بيشتر در كدام گروه از غذاها وجود دارد؟ چه اهمیتی در غذا دارند؟

انواع چربی را از لحاظ منبع تولید نام ببرید.

چربیهای گیاهی و جانوری در دمای معمولی به چه حالتی وجود دارند؟

برای چربیهای گیاهی و جانوری مثال بزنید؟

نقش چربيها را در بدن بنويسيد؟

تجمع چربي در زير پوست چه فوايدي دارد؟

چرا مصرف روغن هاي گياهاي نسبت به چربیهای جامد بهتر است؟

كلسترول چيست؟ در چه صورت باعث بيماري قلب و رگها مي شود؟ و در چه مادة غذايي به فراواني يافت مي شود؟

آيا كلسترول اساساً ماده مضري است ؟ توضيح دهيد.

افزايش كلسترول ، احتمال ابتلاء به چه بيماريهايي را افزايش مي‌دهد؟

خوردن چربیهای مایع و جامد چه اثری بر میزان کلسترول بدن دارد؟

چرا توصیه شده است که کودکان کمتر از چربیهای جامد استفاده کنند؟

دو تفاوت چربيهاي گياهي با چربيهاي جانوري را بنويسيد؟

برای پروتئینهای جامد و محلول مثال بزنید.

میزان مصرف روزانه پروتئین چقدر است؟

کمبود پروتئین باعث چه بیماری در کودکان می شود؟علائم این بیماری چیست؟ چرا اینگونه افراد چاق به نظر می رسند؟

اسيد آمينه اساسي را تعريف كنيد؟

دو ماده غذایی نام ببرید که تمام اسیدهای امینه اساسی را دارند؟

از لحاظ تامین اسید آمینه اساسی غذاهای گیاهی بهترند یا جانوری؟

يكي از منابع تامين كننده آب بدن را بنويسيد؟

ذرت و گوشت هر کدام عمدتا از چه موادی تشکیل شده اند؟و نقش هر یک در بدن چیست؟

چهار عنصر معدنی مهم برای بدن را نام ببرید؟

سدیم مورد نیاز بدن چگونه تامین می شود؟

دو مورد از اعمال سديم را در بدن بيان كنيد؟

چرا افرادی که فعالیت زیاد دارند باید نمک بیشتری مصرف کنند؟

مصرف مقادیر زیاد نمک چه عوارضی دارد؟

چرا استخوانهای کودک بعد از تولد و در ابتدا نرم هستند؟

نقش كلسيم را در بدن بنويسيد؟

سخت شدن استخوانها و دندانها با کمک کدام عنصر صورت می گیرد؟

کلسیم در چه غذاهایی وجود دارد؟کمبود آن در کودکان باعث چه بیماری میشود؟

نقش آهن در بدن چیست؟

آهن در چه اندامهایی ذخیره می شود؟

كمبود چه عنصری باعث آنمي مي شود؟ با خوردن چه غذاهایی می توان آنرا جبران کرد؟

علايم كم خوني يا آنمي را بنويسيد؟

به چه عناصری کم مصرف می گویند؟مثال بزنید.

ید در چه غذاهایی یافت می شود؟چه نقشی در بدن دارد‍؟

هورموني كه توسط تيروئيد ترشح مي شود چه نام دارد؟ جایگاه تیروئید کجاست؟

محل توليد هورمون تيروكسين را نوشته، بيان كنيد در ساختمان اين هورمون چه عنصري بكار رفته است؟

دو نقش هورمون تيروكسين در بدن انسان را بنويسيد و كمبود اين هورمون  در دوران كودكي و همچنين در دوران بزرگسالي چه بيماريهايي را بوجود مي‌آورد ؟

علت و علائم گواتر را بنویسید.

در آب چه مناطقی ید به اندازه کافی وجود ندارد؟

علت گواتر بومی چیست؟

چرا کمبود ید باعث عقب ماندگی ذهنی می شود؟

علت و علائم کرتینیسم چیست؟

ازمایشهای کدام دانشمند منجر به شناخت اهمیت موادی در  رژیم غذایی شد که امروزه ما انها را بعنوان ویتامین می شناسیم؟چه آزمایشهایی در این زمینه انجام داد؟

چرا در ابتدا ویتامینها را با حروف الفبا نامگذاری کردند؟

چرا وجود آب و چربی به همراه ویتامینها در رژیم غذایی ضروری است؟

از ويتامينهاي محلول در چربي و محلول در آب هر کدام دو مثال بزنيد؟

نقش ويتامينA را در بدن بنويسيد؟

بهترین منبع ویتامین A برای بدن چیست؟

چرا هويج براي سلامتي ما مفيد است؟

کاروتن چیست؟چه اهمیتی برای بدن دارد؟

کمبود ویتامین A‌باعث بروز چه بیماریهایی می شود؟علائم آنها چيست؟

بيماري خشكي و ضخيم شدن قرينه چشم چه نام دارد؟

نقش ویتامینهای گروه B در بدن چیست؟

اولین ویتامین گروه B‌ که کشف شد چه نام دارد؟در چه غذاهایی فراوان تر است؟کمبود آن باعث چه بیماری می شود؟

علائم بيماري پلاگر چيست؟

ویتامینB1 در چه غذاهایی وجود دارد؟

کمبود تیامین باعث چه بیماری می شود؟علائم این بیماری چیست؟

سبوس غلات حاوی چه ویتامینی است؟

ویتامین ریبوفلاوین در چه غذاهایی وجود دارد؟کمبود آن چه عوارضی دارد؟

کمبود ویتامین C باعث چه بیماری می شود؟علائم این بیماری چیست؟

نقش ويتامين C (اسید آسکوربیک)را در بدن بنويسيد؟ در چه غذاهایی وجود دارد؟

اثر گرما بر ویتامین C چیست؟       

نقش ویتامین D در بدن چیست؟

منابع ويتامين D  را بنويسيد؟

فقدان ويتامين D در بدن چه بيماري ايجاد مي كند؟

دو علت براي نرمي استخوان بنويسيد؟

بیماریهای کمبود ویتامین در چه افرادی از کشورهای غنی وجود دارد؟

ایا میتوان بیش از حد ویتامین مصرف کرد؟چرا؟

مصرف بیش از حد ویتامین D باعث چه مشکلی می شود؟

به چه افرادی گیاه خوار می گویند؟

نقش لبنیات و گیاهان در رژیم غذایی افراد گیاه خوار چیست؟

نقش هر یک از افزودنیهای غذایی زیر چیست؟

محافظت کننده ها                 امولسیون کننده ها و پایدار کننده ها                        ترکیبات ضد اکسید شدن

علت تغيير رنگ ميوه‌ها ي بريده شده مثل سيب  و تند شدن چربیها چيست؟

مصرف سيكلامات‌ها چه عوارضي به دنبا ل دارد؟

ـ نقش محافظت كننده‌ها در مواد غذايي چيست؟

استفاده از رنگهای مصنوعی ممکن است باعث چه مشکلی شود؟

گلوتامات مونوسدیم به طور طبیعی و تجاری چگونه تهیه می شود؟چه استفاده ای از آن می شود؟مصرف آن باعث چه مشکلی میشود؟

از سیکلامات ها چه استفاده ای می شود؟چرا مصرف آن امروزه ممنوع شده است؟

منظور از رژيم غذايي مناسب چيست؟ مختصراً توضيح دهيد.

علت هر یک از بیماریهای زیر چیست؟

كواشيوركور             راشیتيسم           كم خوني           گواتر               كرتينيسم              شب‌كوري                گزروفتالمي             پلاگر                بربري              اسكوروي           سخت شدن كبد

نمونه سوالات امتحاني فصل5  :                    ۳/۹/۸۵

 

به سوالات زير به اختصار جواب دهيد.

غذا نياز ما را به……….و ………تامين مي‌كند.

قند ميوه ……… و قند شير………مي‌باشد.

چرا گوارش مولكول نشاسته پس از پخته شدن سيب‌زميني آسانتر است؟

يكي از منابع تامين كننده آب بدن را بنويسيد؟

يك نقش سديم و يك نقش كلسيم را در بدن بنويسيد؟

علت بيماريهاي كواشيوركور، شب‌كوري، اسكوروي، كريتينيسم ، پلاگر و بربري چيست؟

كمبود چه عناصري به ترتيب باعث آنمي مي شود؟

مصرف سيكلامات‌ها چه عوارضي به دنبا ل دارد؟

2ـ الياف، آميلوپلاست ، لايه مياني و اسيدهاي آمينه اساسي را تعريف كنيد؟

3ـ هر يك از بيماريهاي زير به علت كمبود چه ماده اي در بدن ايجاد مي شود؟

الف) كواشيوركور        ب) گزروفتالمي          ج) اسكوروي        د)گواتر

4- دو مورد از اعمال سديم را در بدن بيان كنيد؟

5- دو تفاوت چربيهاي گياهي با چربيهاي جانوري را بنويسيد؟

6ـ نقش محافظت كننده‌ها در مواد غذايي چيست؟

7- الف- قند موجود در شير چيست؟ ب- هورموني كه توسط تيروئيد ترشح مي شود چه نام دارد؟

ج – تفاوت پروتئين شير با پروتئين گوشت چيست؟

8- كمبود هر يك از مواد غذايي زير چه نوع بيماريهايي در بدن ايجاد مي كند.

الف- آهن     ب‌ـ نياسين          ج‌- كلسيم                  دـ ويتامين B1

9- آميلوپلاست چيست؟

10- تجمع چربي در زير پوست چه فوايدي دارد؟ (دو مورد)

11- دو نقش هورمون تيروكسين در بدن انسان را بنويسيد و كمبود اين هورمون  در دوران كودكي و همچنين در دوران بزرگسالي چه بيماريهايي را بوجود مي‌آورد ؟

12- كمبود و ازدياد  چه نوع تركيبات آلي  و معدني سبب بروز اين بيماريها مي شود بنويسيد؟

الف- كواشيوركور      ب‌- كم خوني       ت‌- بري بري       پ‌- سخت شدن كبد    

ج‌-راشي‌تيسم     ح‌ - شب كوري

13 – دو نقش كلسيم را در بدن بنويسيد؟

14- اسيد آمينة اساسي چيست؟

15- منابع ويتامين D  را بنويسيد؟

16- فقدان ويتامين D در بدن چه بيماري ايجاد مي كند؟

17- كمبود هر يك از مواد زير چه بيماري  در بدن ايجاد مي كند؟

الف- ويتامينB1         ب‌- پروتئين        ج‌- يد       دـ آهن

18- فوايد استفاده از غذاهاي داراي سلولز چيست؟( دو مورد)

19- نوع قند موجود در شير و ميوه‌ها را بنويسيد؟

20- گزروفتالمي در اثر كمبود چه ويتاميني  به وجود مي‌آيد و علائم آن چيست؟

21- علت بيماريهاي كواشيوركور، راشي‌تيسم، شب‌كوري، و بربري را فقط نام ببريد؟

22- كلسترول چيست؟ در چه صورت باعث بيماري قلب و رگها مي شود؟

کلسترول در چه مادة غذايي به فراواني يافت مي شود؟

23- اصطلاحات زير را تعريف كنيد.

الف‌ـ اسيد آمينه اساسي     ب‌ـ تيروكسين        ج‌- گلوتامات‌مونوسديم

24- نقش هر يك از مواد زير را در بدن بنويسيد؟ (براي هر كدام ذكر دو مورد كافي است)

الف ‌ـ سديم           ب‌- كلسيم        ج‌ـ ويتامينA          دـ ويتامين C

25- يك مثال براي غذاهايي كه موارد زير را دارند بنويسيد؟

الف‌ـ لاكتوز        ب‌ـ كلسيم     ج ‌ـ سلولز       دـ پروتئين مايع

26- علت بيماري پلاگر چيست؟

27- دو علت براي نرمي استخوان بنويسيد؟

28- جمله زير را تفسيركنيد.

(مقدار پروتئيني كه در هر مادة غذايي وجود دارد با ميزان مناسب بودن پروتئين هاي آن غذا براي رشد و ترميم دو موضوع جداگانه و غير مرتبط هستند).

29- اعمال  ويتامين A را در بدن بنويسيد؟

30- منظور از رژيم غذايي مناسب چيست؟ مختصراً توضيح دهيد.

31- علت بيماري راشي‌تيسم و آسكوروي چيست؟

32- ويتامين‌ها براي ايفاي نقش خود بايد بصورت ……..باشد.

33- وجود سلولز در غذاها به مقدار مناسب لازم مي‌باشد. علت را بنويسيد؟

34- محل توليد هورمون تيروكسين را نوشته، بيان كنيد در ساختمان اين هورمون چه عنصري بكار رفته است؟

35- علت تغيير رنگ ميوه‌ها ي بريده شده مثل سيب و قند شدن روغن چيست؟

36- افزايش كلسترول ، احتمال ابتلاء به چه بيماريهايي را افزايش مي‌دهد و نيز نقش چربيها را در بدن بنويسيد؟

37- در بدن انسان براي هر يك از موارد زير نقشي را بنويسيد؟

الف‌)كلسيم        ب‌)آهن      ج ‌) ويتامينA         د) ويتامينC

38- چرا مصرف روغنهاي گياهي بهتر از جانوری است؟

39- از افزودنيهاي غذايي محافظت كننده‌ها چه نقشي دارند؟

40- از ويتامينهاي محلول در چربي دو مثال بزنيد؟

41- الف‌- قند موجود در شكر چه نام دارد.

ب‌- بيماري خشكي و ضخيم شدن قرينه چشم چه نام دارد؟

42- الياف چيست و بيشتر در كدام گروه از غذاها وجود دارد؟

43- كم خوني يا آنمي چگونه ايجاد مي شود علايم اين بيماري را بنويسيد؟

44- از دو افزودني غذايي گلوتامات‌مونوسديم و سيكلامات هر يك به چه منظوري استفاده مي شود؟

45- آيا كلسترول اساساً مادة مضري است ؟ توضيح دهيد.

46- چرا هويج براي سلامتي ما مفيد است؟

47- مصرف هر يك از موارد زير چه عوارضي براي بدن انسان دارد.

الف‌- سيكلامات‌ها      ب‌- مصرف بيش از حد ويتامين D

48- چرا پس از پخته شدن آميلوپلاست، گوارش آن آسانتر است؟

واحد سازنده پروتئينها را نام ببريد؟سه نقش عمده پروتئين ها در بدن مارا بنويسيد؟

49-تمام پروتئينهاي بدن ما از چند نوع اسيد آمينه تشکيل شده است؟اسيدهاي آمينه به چند دسته کلي تقسيم مي شوند؟

50-به چه اسيدهاي آمينه اي اساسي و به چه اسيد هاي آمينه اي غير اساسي مي گويند؟

51- راجع به آنزيم ها به سوالات مطرح شده پاسخ دهيد:

الف)به کدام گروه از مواد آلي تعلق دارند؟

ب)کار شان چيست؟

ج)نحوه عمل آنها را با ذکر يک مثال توضيح دهيد؟

د)ويژگي آنزيم ها چيست؟

ه)ويژگي و کار  جايگاه فعال آنزيم چيست؟

52-معرف نشاسته را نام ببريد و بگوئيد کدام عنصر در ساختمان آن به کار رفته است؟

53-مواد شيميايي بدن موجودات زنده به طور کلي به چه گروه هايي تقسيم مي شود؟نام برده و براي هر کدام يک مثال بزنيد.

54-يک تفاوت و يک تشابه بين ساختار شيميايي سلولز و گليکوژن را بنويسيد. 

55-مهمترين نقش پروتئين در بدن جانداران چيست؟

56-آيا بدن انسان قادر به استفاده از انرژي موجود در سلولز است؟چرا؟

57-توضيح دهيد آيا گفته زير صحيح است؟

"اسيد هاي آمينه غير اساسي ،اصولا اسيدهاي آمينه اي هستند که بدن انسان براي ساخت پروتئينها از آنها استفاده نمي کند."

58-الف) عناصر تشکيل دهنده ليپيد ها کدامند؟

ب)سه نقش براي پروتئين ها در بدن بنويسيد.

59- مواد بدن موجودات زنده به چند گروه عمده تقسيم مي شوند؟

60- مواد معدني مهم موجودات زنده را نام ببريد؟

مقدار آب بدن موجودات زنده به طور متوسط چقدر است؟

62-کدام مواد معدني به طور پيوسته بين موجودات زنده و محيط مبادله مي شوند؟

63-ماده آلي را تعريف کنيد؟عنصر اصلي ماده آ لي چيست؟

64-چهار گروه از مهمترين ترکيبات آ لي پيکر موجودات زنده را نام ببريد؟

65- درساختمان هيدراتهاي کربن چه عناصري به کار رفته است؟

66--سوخت رايج سلول ها چه ناميده مي شود ؟ و به کدام گروه از هيدراتهاي کربن تعلق دارد؟

67- -يک دي ساکاريد نام ببريد و بگوييد چگونه ايجاد مي شود؟

68-نام دي ساکاريد شکر يا قند چيست؟

69--پلي ساکاريد ها چگونه ايجاد مي شوند؟و دو پلي ساکاريد نام ببريد؟يک پلي ساکاريد خوراکي نام ببريد؟

70--يک پلي ساکاريد نام ببريد که خوراک گياهخوران است؟

71--پنبه و کاغذ کتاب شما از کدام ماده آلي ساخته شده است؟

72 - بخش اصلي ديواره سلول هاي گياهي از کدام قند تشکيل شده است؟وآن قند به کدام گروه از ساکاريد ها تعلق دارد؟

73 -کدام پلي ساکاريد بسيار شبيه نشاسته است؟

74 -نشاسته و گليکوژن هر کدام مخصوص چه سلول هايي هستند؟

75-منبع  ذخيره گلوکز به چه شکلي و در چه اندام هايي وجود دارد؟

76-تفاوت و تشابه گليکوژن و نشاسته و سلولز چيست؟

77-تفاوت و تشابه مونوساکاريد و دي ساکاريد  و پلي ساکاريدچيست؟

78-ليپيد ها از چه عناصري تشکيل شده اند؟نام ببريد؟

79-مهمترين ويژگي ليپيد ها چيست؟

80-طرح ساده اي از يک تري گليسريد رسم کرده و نامگذاري کنيد؟

81-مولکولهاي سازنده تري گليسيريد را نام ببريد؟

82-نقش ليپيد ها در بدن ما چيست؟

83-عناصر سازنده پروتئين ها را نام ببريد؟

84-عناصر اختصاصي پروتئين ها که در ساير مواد آلي ديده نمي شود چيست؟

85-واحد سازنده پروتئينها را نام ببريد؟سه نقش عمده پروتئين ها در بدن مارا بنويسيد؟

86-محلول يد دار لوگول براي شناسايي کدام ماده ي آلي استفاده مي شود؟

87-مواد معدني و مواد آلي چه تفاوتي به يکديگر دارند؟

88-آيا مي توان گفت مواد آلي فقط توسط جانداران ساخته مي شوند؟

89-گليکوژن و سلولز هر دو از گلوگز ساخته شده اند.انسان آنزيمي دارد که مي تواند گليکوژن را تجزيه کند اما قادر به تجزيه سلولز نيست . اين امر بيانگر کدام يک از ويژگي هاي آنزيم است؟

90-محل ساخته شدن آنزيم ها کجاست؟

91- افزايش دما تا 50يا  60درجه چگونه باعث تغيير در سرعت کار آنزيم ها مي شود؟

92- در سيب آنزيمي وجود دارد که باعث مي شود وقتي پوست سيب کنده شود،بافت ْآن قهوه اي رنگ شود. ولي اگر سيب پوست کنده را بلا فاصله بجو شانيم ، يا در آبليمر قرار دهيم ،قهوه اي رنگ نمي شود .چرا؟

 

 

نمونه سؤالات امتحاني فصل 5


به سوالات زير به اختصار جواب دهيد.

غذا نياز ما را به……….و ………تامين مي‌كند.

قند ميوه ……… و قند شير………مي‌باشد.

چرا گوارش مولكول نشاسته پس از پخته شدن سيب‌زميني آسانتر است؟

يكي از منابع تامين كننده آب بدن را بنويسيد؟

يك نقش سديم و يك نقش كلسيم را در بدن بنويسيد؟

علت بيماريهاي كواشيوركور، شب‌كوري، اسكوروي، كريتينيسم ، پلاگر و بربري چيست؟

كمبود چه عناصري به ترتيب باعث آنمي مي شود؟

مصرف سيكلامات‌ها چه عوارضي به دنبا ل دارد؟

2ـ الياف، آميلوپلاست ، لايه مياني و اسيدهاي آمينه اساسي را تعريف كنيد؟

3ـ هر يك از بيماريهاي زير به علت كمبود چه ماده اي در بدن ايجاد مي شود؟

الف) كواشيوركور        ب) گزروفتالمي          ج) اسكوروي        د)گواتر

4- دو مورد از اعمال سديم را در بدن بيان كنيد؟

5- دو تفاوت چربيهاي گياهي با چربيهاي جانوري را بنويسيد؟

6ـ نقش محافظت كننده‌ها در مواد غذايي چيست؟

7- الف- قند موجود در شير چيست؟ ب- هورموني كه توسط تيروئيد ترشح مي شود چه نام دارد؟

ج – تفاوت پروتئين شير با پروتئين گوشت چيست؟

8- كمبود هر يك از مواد غذايي زير چه نوع بيماريهايي در بدن ايجاد مي كند.

الف- آهن     ب‌ـ نياسين          ج‌- كلسيم                  دـ ويتامين B1

9- آميلوپلاست چيست؟

10- تجمع چربي در زير پوست چه فوايدي دارد؟ (دو مورد)

11- دو نقش هورمون تيروكسين در بدن انسان را بنويسيد و كمبود اين هورمون  در دوران كودكي و همچنين در دوران بزرگسالي چه بيماريهايي را بوجود مي‌آورد ؟

12- كمبود و ازدياد  چه نوع تركيبات آلي  و معدني سبب بروز اين بيماريها مي شود بنويسيد؟

الف- كواشيوركور      ب‌- كم خوني       ت‌- بري بري       پ‌- سخت شدن كبد    

ج‌-راشي‌تيسم     ح‌ - شب كوري

13 – دو نقش كلسيم را در بدن بنويسيد؟

14- اسيد آمينة اساسي چيست؟

15- منابع ويتامين D  را بنويسيد؟

16- فقدان ويتامين D در بدن چه بيماري ايجاد مي كند؟

17- كمبود هر يك از مواد زير چه بيماري  در بدن ايجاد مي كند؟

الف- ويتامينB1         ب‌- پروتئين        ج‌- يد       دـ آهن

18- فوايد استفاده از غذاهاي داراي سلولز چيست؟( دو مورد)

19- نوع قند موجود در شير و ميوه‌ها را بنويسيد؟

20- گزروفتالمي در اثر كمبود چه ويتاميني  به وجود مي‌آيد و علائم آن چيست؟

21- علت بيماريهاي كواشيوركور، راشي‌تيسم، شب‌كوري، و بربري را فقط نام ببريد؟

22- كلسترول چيست؟ در چه صورت باعث بيماري قلب و رگها مي شود؟

کلسترول در چه مادة غذايي به فراواني يافت مي شود؟

23- اصطلاحات زير را تعريف كنيد.

الف‌ـ اسيد آمينه اساسي     ب‌ـ تيروكسين        ج‌- گلوتامات‌مونوسديم

24- نقش هر يك از مواد زير را در بدن بنويسيد؟ (براي هر كدام ذكر دو مورد كافي است)

الف ‌ـ سديم           ب‌- كلسيم        ج‌ـ ويتامينA          دـ ويتامين C

25- يك مثال براي غذاهايي كه موارد زير را دارند بنويسيد؟

الف‌ـ لاكتوز        ب‌ـ كلسيم     ج ‌ـ سلولز       دـ پروتئين مايع

26- علت بيماري پلاگر چيست؟

27- دو علت براي نرمي استخوان بنويسيد؟

28- جمله زير را تفسيركنيد.

(مقدار پروتئيني كه در هر مادة غذايي وجود دارد با ميزان مناسب بودن پروتئين هاي آن غذا براي رشد و ترميم دو موضوع جداگانه و غير مرتبط هستند).

29- اعمال  ويتامين A را در بدن بنويسيد؟

30- منظور از رژيم غذايي مناسب چيست؟ مختصراً توضيح دهيد.

31- علت بيماري راشي‌تيسم و آسكوروي چيست؟

32- ويتامين‌ها براي ايفاي نقش خود بايد بصورت ……..باشد.

33- وجود سلولز در غذاها به مقدار مناسب لازم مي‌باشد. علت را بنويسيد؟

34- محل توليد هورمون تيروكسين را نوشته، بيان كنيد در ساختمان اين هورمون چه عنصري بكار رفته است؟

35- علت تغيير رنگ ميوه‌ها ي بريده شده مثل سيب و قند شدن روغن چيست؟

36- افزايش كلسترول ، احتمال ابتلاء به چه بيماريهايي را افزايش مي‌دهد و نيز نقش چربيها را در بدن بنويسيد؟

37- در بدن انسان براي هر يك از موارد زير نقشي را بنويسيد؟

الف‌)كلسيم        ب‌)آهن      ج ‌) ويتامينA         د) ويتامينC

38- چرا مصرف روغنهاي گياهي بهتر از جانوری است؟

39- از افزودنيهاي غذايي محافظت كننده‌ها چه نقشي دارند؟

40- از ويتامينهاي محلول در چربي دو مثال بزنيد؟

41- الف‌- قند موجود در شكر چه نام دارد.

ب‌- بيماري خشكي و ضخيم شدن قرينه چشم چه نام دارد؟

42- الياف چيست و بيشتر در كدام گروه از غذاها وجود دارد؟

43- كم خوني يا آنمي چگونه ايجاد مي شود علايم اين بيماري را بنويسيد؟

44- از دو افزودني غذايي گلوتامات‌مونوسديم و سيكلامات هر يك به چه منظوري استفاده مي شود؟

45- آيا كلسترول اساساً مادة مضري است ؟ توضيح دهيد.

46- چرا هويج براي سلامتي ما مفيد است؟

47- مصرف هر يك از موارد زير چه عوارضي براي بدن انسان دارد.

الف‌- سيكلامات‌ها      ب‌- مصرف بيش از حد ويتامين D

48- چرا پس از پخته شدن آميلوپلاست، گوارش آن آسانتر است؟

واحد سازنده پروتئينها را نام ببريد؟سه نقش عمده پروتئين ها در بدن مارا بنويسيد؟

49-تمام پروتئينهاي بدن ما از چند نوع اسيد آمينه تشکيل شده است؟اسيدهاي آمينه به چند دسته کلي تقسيم مي شوند؟

50-به چه اسيدهاي آمينه اي اساسي و به چه اسيد هاي آمينه اي غير اساسي مي گويند؟